BLIXBOKEN – släkten Blix växer vidare
I Sverige och Norge finns det 1 500 personer som har Blix som efternamn. Den här boken berättar om släktens sexhundraåriga historia, från 1400-talet och framåt.
Boken vänder sig till alla som tillhör eller har kontakt med släkten Blix, framför allt till den yngre generationen som söker svar på sina släktfrågor.
I en folksägen om några hirdmän och riddare – Skanke, Blix och Bure – återfinns de äldsta spåren av familjenamnet. Här berättas även om hur deras efterkommande slängde ut den danske kungen Kristian Tyranns män ur Jämtland efter Stockholms blodbad 1520.
På 1600 talet ägde familjen stora skepp som fraktade torkad fisk till Bergen. Där byttes fisken mot andra livsviktiga varor för fiskarbönderna i Nordnorge.
Läs om den ordblinde Magnus Blix, som nästan blev relegerad från skolan på grund av dåliga betyg, men som blev både medicine doktor, professor och rektor för Lunds universitet. En ännu större insats gjorde kanske Magnus ensamstående mor Christina Blix, som genom ljusstöpning och kärlek kunde bringa fyra barn till dugliga medborgare.
Satirtecknaren Ragnvald Blix kunde både reta Hitler och stötta motståndsrörelsen med sina kritiska teckningar i Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Läs om Hans Blix och hans karriär som chef för FN:s vapeninspektion i Irak.
Författaren, Anders Blix, bor på Mårdvägen i Bromma. Bild 3.